top of page

Blog

Dut Yaprağının Faydaları

Güncelleme tarihi: 24 Oca 2020

Dut, Japonya, Çin ve Kore’de yetişen bir bitkidir. Bitki çayı olarak Çin tıbbında kullanılmaktadır. Sağlık üzerine olumlu etkilerini içindeki DNJ denilen maddeye borçludur. Dnj ile antidiyabetik etki gösterdiğine yönelik çalışmalar mevcuttur fakat bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Dut yapraı çayı aynı zamanda yüksek bir antioksidan kapasiteye sahiptir. Kolesterol ve trgiliserit düşürücü ve inflamasyonu azaltıcı etkisi vardır.

International Journal Of Food Science’da 2006’da yayınlanan bir makaleye göre dut yaprakları kalsiyum, demir ve çinko açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca dut askorbik asit ve beta-karoten isimli antioksidanları da içermektedir.

1) Kan şekeri seviyesini düşürür.

The american Journal of Chinese Medicine’da 2012’de yayınlanan bir çalışmaya göre dutun kan şekerini düşürme etkisi içinceki ‘’gallic acid’’ denilen maddeden kaynaklanıyor. Diabetes Care’de 2007’de yayınlanan bir çalışmada kontrol ve deney grubunun ikisine de 75 gramlık sukroz verilmiş ve kontrol grubuna 2. Saat plasebo, deney grubuna da dut ekstresi verilmiş. Gruba hem diyabetli olanlar hem de sağlıklı kişiler dahil edilmiş. Kan şekerleri içmeden evvel, içtikten sonraki 2. Saatte, 3. Saatte ve 4. Saatte ölçülmüş. Sonuç olarak dut ektresinin ilk 2 saat sonunda alınmasının kan şekerini anlamlı derecede azalttığı görülmüş. Bu sonuç da dutun hem diyabette hem de diyabetin önlenmesinde etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.

2) Kötü kolesterolü düşürür

Biomed Research International’da 2013’te yayınlanan bir makaleye göre günde 3 kez 3 ay boyunca 280 gram dut yaprağı tozu verilen hastalarda belirgin derecede trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerinin düştüğü görülmüştür. Yine Journal of Clinical Bio Chemistry and Nutrition’da 2010’da yayınlanan bir çalışmada katılımcılara 3 ay boyunca günde 3 kez dut yaprağı ekstresi verilmesiyle benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma düzenli olarak 12 gram gibi çok hafif dozlarda kullanıldığında dahi trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerinde belirgin derecede azalmalar olduğunu ortaya koymuştur. Belki de dut yaprağı çayı düzenli olarak tüketildiğinde kolesterol yüksekliğine karşı koruyucu olabilir.

3) Anti-inflamatuvar etkilere sahiptir

2013’te Jorunal Functional Foods’ta yayınlanan bir çalışmaya göre dut yaprağı, kronik hastalıklara sebep olabilen inflamasyonların tedavisinde geleneksel olarak kullanılıyor ve çalışma sonuçları anti-inflamatuvar etkileri destekliyor. İn vitro çalışmalarda dut yaprağının vücutta inflamatuvar ajanları inhibe ettiği ve inflamatuvar yanıtı kestiği sonucuna varmıştır. Bu etki 2010’da Phytotherapy Research’te yayınlanan, ratlarda yapılan bir çalışmada görülmüştür. Pençesinde ödem bulunan ratlarda dut yaprağı ile birlikte pençedeki inflamasyonun yok edildiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmalar, dut yaprağı çayının iltihabı azaltarak ağrıyı azaltmada yardımcı olabileceğini göstermektedir.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KABIZLIK

Vücuttaki biriken toksin, kimyasallar, hormon gibi atıkların uzaklaştırılması için bağırsakların düzenli çalışması gerekir. Bu sistemin düzenli çalışması birçok faktöre bağlıdır. Her gün düzenli olara

KİLO VERME SÜRECİNE DAİR BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Bu, daha önce hiç görüşmediğim kişilerden kilo vermeye dair talepler üzerine sıklıkla karşıma çıkan bir soru olduğu için yazmak istedim Kilo verme herkes için farklı süreçleri kapsar. Öncelikle kişini

KİLO ALMAYA YÖNELİK TAVSİYELER

Zayıf bir birey için kilo almaya çalışmak, kilo vermekten çok daha zor olabilir. Çünkü genellikle kilo almaya çalışan bireylerin metabolizma hızı biraz hızlı çalışır. Kilo almayı hedefliyorsak temelde

bottom of page